Waarom Vegen?

Waarom schoorsteenvegen?


Van vuur kunnen we allemaal genieten. Zo lang het vuur maar in de haard blijft tenminste. 

Het niet op tijd of niet goed vegen is oorzaak nummer 1 van schoorsteenbrand. Van de 6000 uitrukken voor brand, rukt de brandweer 2500 keer per jaar uit voor schoorsteenbrand. Dus bijna de helft van alle branden in Nederland zijn schoorsteenbranden!

Niet alleen helpt een goede schoorsteenveger brand te voorkomen maar een goede schoorsteen en een schoon kanaal zorgen ook voor:

  • een betere trek
  • een betere verbranding, dus minder rook en roet in de schoorsteen
  • meer warmteopbrengst door hogere efficiëntie

Vogels kunnen in de zomer een nest bouwen in uw schoorsteen waardoor de schoorsteen verstopt raakt. Hierdoor zal de kachel slecht branden. Om de kachel goed en veilig te kunnen stoken moet het kanaal schoon en vrij van obstakels zijn.

Wist u dat de schoorsteen door kachelfabrikanten de motor van uw kachels genoemd wordt?

Uw verzekering heeft het recht niet uit te keren als uw schoorsteen niet op tijd is geveegd. De instructie van uw haard geeft aan dat u minimaal 1 maal per jaar uw schoorsteen moet laten vegen. Doet u dit niet dan is het verzekeringstechnisch "achterstalling onderhoud"                    

Het VROM eiste al vanaf 1992 dat het minimaal 1 maal per jaar moet gebeuren. Dan is er nog het bouwbesluit welke dezelfde normen aangeeft. U speelt immers met vuur in uw huis.

Dat kan en moet veilig.